Историческо-просветната организация Международен Мемориал ще бъде ликвидирана. Това постанови Руският върховен съд,

...
Историческо-просветната организация Международен Мемориал ще бъде ликвидирана. Това постанови Руският върховен съд,
Коментари Харесай

Русия ликвидира историческа организация, представяла СССР като терористична държава

Историческо-просветната организация  " Международен Мемориал " ще бъде ликвидирана. Това постанови Руският висш съд, съобщават РБК и други съветски медии, съобщи " Дневник ".

" Мемориал " е оповестена за непознат сътрудник в Русия от 2016 година поради средства, получени от чужбина. Формално " ликвидирането " е поради това, че не е отбелязала изявления в обществените мрежи в сходство с условията за задграничен сътрудник (нужно е организациите, класифицирани по този начин, всякога да го упоменават).

Организацията, в чиято работа има и просветителска и изследователска активност за терора от времето на Йосиф Сталин и други руски закононарушения, бе посочена от прокуратурата с искане за изтриване по-рано тази година.

Вчера Юрий Дмитриев, който оглавяваше клона в Карелия на правозащитния център " Мемориал " (свързан с организацията), бе наказан на 15 години затвор (т.е. удължение на предходна присъда), като бе приет за отговорен за основаване на детска порнография, развратни дейности и нелегално владеене на части от оръжия. Това е второто удължение на присъдата му тази година.

Утре Московският градски съд ще преглежда аналогично искане за закриване на правозащитния център.

По време на съвещанието прокуратурата изясни, че организацията основава " лъжовен облик на Съюз на съветските социалистически републики като терористична страна и оправдава нацистки нарушители ". Прокуратурата разгласи, че закриването на организацията, на която е бил член и Борис Елцин, е нужно за отбрана на правото на жителите за достъп до достоверна информация.

Важна задача за " Мемориал ", учредена през 1987 година, бе проучването на руските репресии и реабилитацията на паметта на жертвите им. Тази организация бе знак на отварянето на Съветския съюз - а по-късно на Русия - към света.

От " Мемориал " афишират ликвидацията за несъстоятелна.

В поддръжка на " Мемориал " са говорили десетки съветски и интернационалните организации, фигури от политиката и културата. Сред тях са тазгодишният Нобелов лауреат Дмитрий Муратов и първият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР